Aardappelen gebakken in ganzenvet

Dit gerecht is een niet al te zwaar gerecht. Het gerecht is ideaal om als bijgerecht te serveren bij een kalkoen, gans, gebraden kip, wild zwijn en varkensvlees. De aardappelblokjes in dit gerecht worden lekker krokant, omdat ze worden gebakken in ganzenvet. Ganzenvet kun je kopen bij poeliers, slagers, traiteurs of delicatessenzaken.

Benodigde ingrediƫnten:

Aardappelen gebakken in ganzenvet

  • 1 flinke eetlepel ganzenvet
  • 150 gram sjalotten in halve ringen gesneden
  • 150 gram rauwe ham, in blokjes van 2 centimeter
  • 500 gram geschilde aardappelen, in blokjes
  • 1 eetlepel fijngehakte peterselie

Bereidingswijze:

  1. Verhit het ganzenvet in een stevige braadpan op half hoog vuur. Bak de uien 5 a 7 minuten in het ganzenvet tot ze goudblond zijn.
  2. Draai het vuur lager en voeg de ham blokjes toe en laat ze 2 a 3 minuten meebakken.
  3. Voeg de aardappelblokjes toe, schep het geheel om, doe de deksel op de pan en bak de blokjes in 25 minuten gaar. Schep zo nu en dan om. (Als je dit bijgerecht op een later moment wilt afmaken, bak de aardappelblokjes dan 10 minuten. Hierdoor zullen ze halfgaar worden. Laat de aardappelblokjes afkoelen en zet ze tot je ze gaat gebruiken gekoeld en afgedekt weg. Bak de halfgare aardappelblokjes later nog 15 minuten afgedekt in de pan met de deksel erop. Vergeet niet af en toe de aardappels om te scheppen.)
  4. Haal de deksel van de pan en zet het vuur wat hoger. Bak het geheel al omscheppend nog eventjes door. Door het hoge vuur worden aardappels lekker krokant. Je kunt eventueel ook nog wat ganzenvet toevoegen.
  5. Voeg als laatste de knoflook en peterselie toe, roer het geheel nog eventjes door en serveer hierna direct het gerecht.

Tagged: ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *